Poštovani moji sumještani. Čitatelji, gosti i svi koji bilo kojom namjerom ili povodom dođete u našu Špišić Bukovicu!

Naša općina nije velika, niti po broju stanovnika, a niti prostorno. No, prostor naše općine izuzetno je aktivan na svim područjima ljudskih djelatnosti, kako u najnovije doba tako i u mladoj i starijoj prošlosti. Od brojnih društvenih i kulturnih aktivnosti, do gospodarskih, koje su, u stvari, osnova održivosti Općine i njezinog stanovništva.

Želim ovom prigodom napomenuti da je ova edicija dio našeg projekta vezanog za upoznavanje stanovništva o povijesti prostora naše općine, kao i o upoznavanju stanovništva i sumještana o aktivnostima na području Općine Špišić Bukovica tijekom prošlosti i sadašnjosti. Moram napomenuti i to, da ni u kojem slučaju nije jednostavno prikazati povijest područja naše Općine, budući da ona seže daleko u prošlost, te je složena i vjerojatno nikada neće biti potpuno rasvijetljena, budući da su brojni izvori tijekom prošlosti nestali. U ovom prikazu osnovna nam je namjera bila što bolje i jasnije informirati pučanstvo o prošlosti tijekom proteklih mnogo stotina godina.

U ovoj knjizi, koja se sastoji od dva dijela prikazana je u prvom dijelu (logičnim, kronološkim slijedom) prošlost i sadašnjost područja Općine Špišić Bukovica, dok je u drugom dijelu objavljen jedinstveni prikaz (dr.Kamila Dockala) nekada izuzetno značajnog pavlinskog samostana sv. Benedikta koji se je nalazio kod naše Špišić Bukovice, nekada zvane Bakva, odnosno Donja Bukovica. Stoga, imamo posebnu čast i zadovoljstvo predstaviti, po prvi put, navedeni rukopis sa popratnim objašnjenjima.

Postojanje ovoga samostana mnogo govori o Špišić Bukovici – jednostavno govori o tome da je ovaj dio Hrvatske, odnosno Slavonije od davnina bio značajan i znamenit.

Prilike i stjecaj okolnosti je htio da je upravo 2017. godine obilježena 750 godišnjica prvog pisanog spomena Špišić Bukovice, a godine 2018. 25-a godišnjica od ponovnog formiranja naše, sadašnje Općine. Osim toga, ovih nekoliko godina imamo još niz važnih obljetnica na području naše Općine, a sve su one, u stvari, bile i povod izdavanju ove monografije.

Reci ću i to, da sam siguran da je vrijednost ove knjige višestruka i nedvojbeno će biti od velike koristi našim budućim naraštajima koji će se baviti upoznavanjem, a nadasve proučavanjem povijesti našega lijepog kraja i ovoga dijela Hrvatske. Ali i svima onima koji nisu iz našeg kraja -kako bi imali cjelovitu sliku o prostoru naše Općine Špišić Bukovica. Nadam se da smo na ovaj način uspjeli približiti i objasniti našim mještanima mnogo nepoznanica iz povijesti našega lijepog mjesta i općine. Osim toga, sasvim sam uvjeren da je egzistencija naše Općine u budućnosti neupitna. Jer, odličan prirodno geografski položaj, znamenitosti, te brojne kulturne, povijesne i gospodarske vrijednosti – cine prostor naše Općine izvrsnim za život.

Hrvoje Miler, načelnik Općine Špišić Bukovica

Monografiju preuzmite OVDJE